Пояснювальна записка

допрофільного курсу з хімії регіонального освітнього проекту «Школи сучасних знань»

Програма курсу складена за чинною навчальною програмою «Хімія 8-9 класи. Програми для загальноосвітніх навчальних закладів із поглибленим вивченням предметів» - Вікторія, 2009 для навчання учнів, які обрали хімію як предмет поглибленого вивчення.

Основною метою даного курсу є створення умов для формування ключових та предметних компетентностей, стійкого інтересу до предмета і тим самим утворення основи для свідомого вибору подальшої профілізації, пов’язаної з використанням хімічних знань у тісному зв’язку з сучасними засобами ІКТ.

Освітньою складовою основної мети є надання учням зручно структурованого матеріалу для вивчення тем курсу з використанням сучасних засобів навчання в тому числі ІК-технологій, прикладів розв’язування відповідних задач, роз'яснення питань, що викликають найбільші труднощі або зацікавлення.

Виховною складовою мети є формування навичок самостійної роботи, уміння планувати свою навчальну діяльність, використовування сучасних технологій для досягнення освітніх цілей.

Розвиваючою складовою мети є формування ключових компетентностей, зокрема: робота з інформаційними масивами, виокремлення суттєвого, встановлення причинно-наслідкових зв’язків, розвиток самостійності у здобуванні знань та їх застосуванні.

Послідовне вивчення курсу розраховано на 35 навчальних годин (1год.на тиждень on-line). Структура навчального матеріалу та розподіл годин за темами дозволяє реалізувати диференційований підхід, обрати власний зручний темп та режим роботи при опануванні даного курсу. Даний ресурс призначений для учнів 8-9 класів, але може бути використаний для повторення при підготовці до ДПА в 11 класі.

Навчальний курс містить теоретичний матеріал (лекції, презентації), що розкриває суть кожної з тем курсу, алгоритми та приклади розв’язування задач різних типів за темами курсу, інтернет-посилання на відеоролики хімічних дослідів, що передбачені чинною програмою, завдання для самоконтролю рівня навченості, глосарій та джерела використаної інформації.

Поглиблене освітлення деяких питань передбачає елемент «Хочу більше знати», а зручне інтернет-спілкування - «Форум». Для оцінки успішного опанування кожної з тем курсу учням пропонується виконати підсумковий тест.

Структура навчального курсу передбачає поетапне діагностування рівня сформованості навчальних досягнень у вигляді контрольних робіт, які дозволяють здійснювати вступний, проміжний та підсумковий контроль.

Матеріали курсу можуть бути використані для підвищення ефективності самостійної роботи учнів при опануванні основного курсу хімії.

Електронна адреса курсу: http://www.zhu.edu.ua/mk_school/

 

Остання версія: 23 квітень 2013, вівторок, 20:19