Розділові знаки при звертанні. Інтонування речень зі звертаннями.

   Почуття патріотизму - найсвятіше почуття людини. Кожен із нас любить землю , де він народився, виріс.  Багато важить, як людина бачить, розуміє, сприймає багатство рідної землі.  Заняття проведемо у формі мандрівки від рідного міста Пологи до обласного центру  - міста Запоріжжя.

Запорізькому краю більше, ніж два століття. Від дідів онукам, від батьків дітям передані легенди старовини. Тут гриміла козацька слава, лунала козацька пісня. Зараз це ве­ликий адміністративний, культурний та промисловий центр півдня України. 

   Адже як писав Петро Ребро:

               Ні, ти не знаєш добре України,

               Якщо на Запоріжжі не бував,

               Де - небо -то від хвиль дніпровських синє,

              То, наче мак, вишневе від заграв...

Рядки поезій поетів рідного краю допоможуть повторити та систематизувати знання з даної теми.

Зверни увагу на інтонування речень зі звертаннями:

  • звертання має  кличну інтонацію;
  • вимовляється з логічнним наголосом  і з глибокою паузою перед ним і після нього;
  • якщо всередині  - інтонація  дещо послаблюється. Вона наближаєтьсядо інтонації вставності.

Звертання на письмі виділяється комами, але  якщо воно стоїть на початку речення і вимовляється з особливим почуттям, ставиться знак оклику.  В кінці речення розділовий знак такий, який відповідає природі й інтонації всього речення.

 

  

      Місто Пологи - великий залізничний вузол.  Залізничний вокзал – візитна картка з європейською якістю. Подорожувати будемо потягом. І хоча він уявний, без квитків їхати не зможемо. Давайте домовимося, що ваші відповіді на поставлені запитання і будуть умовними грішми, на які ви зможете придбати квитки.  Щоб здобути право на проїзд, послухайте  пісню «День добрий, Пологи!»   у виконанні А.Сердюка.    Випишіть речення зі звертаннями, поясніть розділові знаки, визначте їх  вид за будовою. 

    

Остання версія: 2 квітень 2012, понеділок, 20:52