Принцип Гюйгенса

Принцип Гюйгенса 

Суть принципу Гюйгенса найпростіше зрозуміти, якщо уявити собі, що гребінь хвилі на водній поверхні на мить застиг. Тепер уявіть, що в цю мить уздовж всього фронту хвилі в кожну точку гребеня кинуто по каменю, внаслідок чого кожна точка гребеня стає джерелом нової кругової хвилі. Практично усюди знов збуджені хвилі взаємно погасяться і не виявляться на водній поверхні. І лише уздовж фронту початкової хвилі вторинні маленькі хвилі взаємно посиляться і утворять новий хвилевий фронт, паралельний попередньому і віддалений від нього на деяку відстань. Саме по такій схемі, згідно принцпу Гюйгенса, поширюється хвиля в однорідному середовищі

.

 

Християн ГЮЙГЕНС 
Christiaan Huygens, 1629-95

Голландський астроном і фізик. Народився в Гаазі в сім'ї дипломата. Здобув хорошу домашню освіту, потім закінчив Лейденський університет. У 1666 році переїхав до Парижа, де брав участь в організації Академії наук Франції. Найбільшу популярність Гюйгенсу принесли роботи по оптиці і астрономії. Він значно удосконалив конструкцію телескопів і відкрив кільця Сатурну. Крім того, Гюйгенс є винахідником маятникового годинника.

                                                                                                                                

 

 

Отже, хвиля поширюэться так, наче кожна точка хвильового фронту є джерелом вторинних сферичних хвиль, огинаюча до яких в кожний момент часу є новим хвильовим фронтом.

Пояснення законів заломлення та відбивання хвиль на основі принципу Гюйгенса

Остання версія: 11 серпень 2015, вівторок, 20:00