Будова атома

Будова атома

 

Ядра всіх атомів складаються з протонів (електричний заряд +е, маса mp=1,67·10-27кг) і нейтронів (заряд рівний нулю, маса mn=1,675·10-27кг). Спільна назва протонів і нейтронів - нуклони. Нуклони - складові частинки ядра. Між нуклонами діють короткодіючі сили притягання - ядерні сили. Кількість протонів у ядрі позначається Z і збігається з порядковим номером елемента в таблиці Менделєєва. Заряд ядра дорівнює Ze. Кількість нейтронів у ядрі позначається N. Загальна кількість нейтронів і протонів у ядрі позначається А і називається масовим числом A=Z+N.

Атомні ядра позначають символами. Якщо Х відповідає символу атома хімічного елемента в періодичній системі Менделєєва, то символ ядра цього атома має вигляд  .

Наприклад, - ядро атома водню,  - ядро атома гелію. Атоми, які мають однаковий заряд ядра, але різну масу, називаються ізотопами. Ізотопи ядра хімічного елемента мають однакове число протонів, але різне число нейтронів у складі ядра. Всі ізотопи одного і того самого елемента мають однакові хімічні властивості, але можуть відрізнятись радіоактивністю. Наприклад:  - дейтерій і - тритій є ізотопами водню (тритій радіоактивний).

Застосування ізотопів

1) Метод мічених атомів (біологія, фізіологія, медицина, промисловість, археологія).

2) Джерела g - променів («кобальтова гармата» з ізотопом ).

3) Прискорення мутації - для штучного відбору (в сільському господарстві).

Остання версія: 17 червень 2015, середа, 11:42