Змінний електричний струм

Вимушені   електромагнітні   коливання.

Змінний струм

Вільні електромагнітні коливання завжди затухають з часом і тому дуже рідко використовуються на практиці. Широке практичне застосування знайшли незатухаючі коливання. З одним способом збудження в колі незату­хаючих електромагнітних коливань, так званих автоколивань, ми вже ознайомилися. Не менш важливу роль у тех­ніці відіграють незатухаючі коливання, які виникають під дією зовнішньої періодично змінної ЕРС.

 Незатухаючі коливання, які здійснюються в колі під дією періодично змінної ЕРС, називають вимушеними електромагнітними коливаннями.

 Особливо важливим прикладом вимушених електро­магнітних коливань є звичайний змінний струм, який широко використовується для освітлення, приведення в рух верстатів, механізмів і машин. В електричному колі, увімкнутому до джерела змінної ЕРС, під дією змін­ної сили електрони почнуть переміщатися. При цьому рух електронів точно повторює характер змін ЕРС.

Змін­ний струм - це по суті вимушені коливання електричних зарядів у провіднику під дією прикладеної змінної ЕРС.

Змінний струм за характером змін сили струму може бути різноманітним. Найбільш важливими є струми, сила яких змінюється за гармонічним законом, тобто за зако­ном синуса чи косинуса. Саме такі змінні струми вироб­ляють генератори на електростанціях; вони часто засто­совуються в радіотехніці. В подальшому вивчатимуться лише такі змінні струми.

Щоб дістати в колі змінний струм, сила якого змінює­ться за законом синуса, необхідно увімкнути в коло дже­рело ЕРС, яка періодично змінюється за синусоїдальним законом

xo - амплітудне значення, ω - циклічна частота змінної ЕРС

Розглянемо спосіб збудження синусоїдальної ЕРС, який використовується в техніці для одержання змінного елект­ричного струму.

У моделі представлена рамка з провідника, що обертається в однорідному магнітному полі. Кінці рамки підведені до ковзаючих контактів і так як при обертанні рамки величина магнітного потоку через рамку постійно змінюється, постійно змінюється  значення  ЕРС індукції, що генерується в рамці. Поточне значення ЕРС фіксується за допомогою мілівольтметра, підключеного до контактів і розташованого у верхньому лівому кутку екрану. У нижньому правому кутку екрану на графіці наводиться залежність магнітного потоку і ЕРС, що генерується, від часу. Частота і напрям обертання рамки задається за допомогою відповідних перемикачів. Кнопки "Запуск" і "Стоп" служать для запуску і зупинки обертання рамки.

Остання версія: 15 червень 2015, понеділок, 17:00