Змочуваність

ЗМОЧУВАНІСТЬ

Помістимо краплю води на поверхню двох аркушів паперу. Один аркуш буде звичайним, а інший попередньо натремо парафіновою свічкою. Крапля води розміщена на звичайному папері швидко розтечеться. В той же час, крапля води на папері змащеному парафіном набуде кулястої форми і розтікатись не буде.

? - Як пояснити результати даного досліду?

Нагадаємо, що молекули рідини прагнуть переміститись вглиб рідини, зменшивши площу вільної поверхні через те, що молекули рідини практично не притягуються до молекул газу. У випадку контакту рідини і твердого тіла сили притягання між молекулами рідини і молекулами твердого тіла нехтувати неможна. «Поведінка» рідини на поверхні твердого тіла буде переважно залежати від того, що більше: сили взаємного притягання молекули рідини до своїх сусідок в рідині чи до молекул твердого тіла. У випадку краплі на парафіновій поверхні, сили взаємного притягання молекул рідини і твердого тіла менші за сили притягання молекули рідини до своїх сусідок, тому краплина води набуває кулястої форми. У випадку води на звичайному аркуші, сили притягання молекул води до молекул твердого тіла більші за сили міжмолекулярного притягання молекул води  і вода розтікається по аркушу.

В першому випадку (вода на парафіновій поверхні) ми будемо говорити про незмочуваність водою парафіну, а у другому (вода і папір) - про змочуваність водою паперу.

Отже, причиною змочування чи незмочування можна вважати різні сили тертя між рідиною та твердим тілом, рідиною та газом. Причиною цього тертя є сили міжмолекулярного притягання. Змочуваність чи незмочуваність поверхні твердого тіла рідиною характеризують краєвим кутом.

 

Кут між силою тертя рідини об тверде тіло Fр/т і рідини об газ Fр/г через рідину називають крайовим кутом (Q)

 

Якщо сили притягання молекул рідини до твердого тіла більша ніж сила притягання молекул рідини між собою то поверхня є змочуваною і краєвий кут - гострий (рис 1 а). Якщо сили притягання молекул рідини між собою більші ніж молекул рідини до твердого тіла, то поверхня є незмочуваною даною рідиною і краєвий кут - тупий (рис 1 б).

рис 1 а)  Змочувана поверхня

рис 1 б)   Незмочувана поверхня

 

З рисунка 4 слідує, що в стані рівноваги рідини на поверхні твердого тіла краєвий кут може бути визначений з умови рівноваги:

де Fр/т - сила тертя рідини об тверде тіло;

    Fр/г - сила тертя рідини об газ;

    Fт/г - сила тертя твердого тіла об газ.

В проекції на вісь ОХ:

При >0: Fт/г> Fр/т - тверде тіло змочується рідиною;

При <0: Fт/г< Fр/т - тверде тіло не змочується рідиною.

В зв'язку з явищем змочування поверхня рідини, поміщеної в посудини, біля стінок посудини може приймати різну форму (рис 2) з різною кривизною поверхні.

рис 2 а)    Рідина змочує стінки посудини

рис 2 б)   Рідина не змочує стінки посудини

 

Остання версія: 15 червень 2015, понеділок, 15:53