Електричний заряд. Електричне поле

Електричний заряд. Електричне поле взято на сторінці 

 http://disted.edu.vn.ua/courses/learn/4065

 ЕЛЕКТРИЧНИЙ ЗАРЯД.

ЕЛЕКТРИЧНЕ ПОЛЕ

 

 

  Якщо потерти, наприклад? ебонітову паличку об хутро, то ебоніт набуває властивості притягувати до себе легкі предмети, тобто, говорять, що ебоніт зарядився або на поверхні ебоніту створили електричний заряд. Що ж таке електричний заряд, які його властивості і види?

? - Які ж існують види електричних зарядів?

Дослід 2.1

   Зарядимо два електроскопа: один з допомогою скляної палички, натертої об шовк, а інший - з допомогою ебонітової палички, натертої об хутро. Причому, зарядимо ці електроскопи таким чином, щоб відхилення листків обох електроскопів було однаковим.Через деякий час обидва електроскопи виявляться незарядженими, а це означає, що заряди скла і ебоніту, взяті в однакових кількостях, нейтралізують (компенсують один одного).

Це свідчить про те, що існує два види електричного заряду.

 

   Якщо в цих дослідах використовували б інші наелектризовані речовини, то одні з них проявляли б такі електричні властивості як скло, натерте об шовк, а інші - як ебоніт, натертий хутром. Таким чином, не дивлячись на розмаїття різних речовин в природі,існує лише два різних роди заряду.

  Ми бачимо, що заряди скла і ебоніту компенсують один одного, а величинам, які при додаванні зменшують одна одну, прийнято приписувати різні знаки. Тому було запропоновано приписувати і електричним зарядам різні знаки, розділяючи їх на позитивні і негативні.

 

Позитивно зарядженими називають тіла, які діють на інші заряджені тіла так само, як скло, наелектризоване тертям об шовк.

Негативно зарядженими називають тіла, які діють так само, як ебоніт, наелектризований тертям об хутро.

 

Однойменні заряди притягуються, різнойменні заряди відштовхуються

 

 Схематичне зображенняелектричного поля між двома різнойменними зарядами

?- Як взаємодіють між собою різнойменно заряджені тіла?

Дослід 3.1

   Приєднаємо султанчики до різних стержнів електрофорної машини. Ми вже вияснили, що при цьому на них буде накопичуватись електричний заряд різних знаків.  Ми побачимо, що смужки султанчиків будуть притягуватись одна до одної.

Отже, різнойменні заряди притягуються.

   Приєднаємо султанчики до одного з стержнів електрофорної машини. При цьому на них буде накопичуватись електричний заряд одного знаку.  Ми побачимо, що смужки султанчиків будуть відштовхуватись одна від одної.

Отже, однойменні заряди відштовхуються.

 

  Зверніть увагу, що в усіх вищенаведених дослідах електричні заряди взаємодіють не безпосередньо, а на відстані, як і тіла, які мають масу, при гравітаційній взаємодії. Оскільки, описуючи особливості гравітаційної взаємодії, ми говорили про гравітаційне поле, тому є зміст говорити про поле електричного заряду, або про електричне поле.Проведемо аналогію з гравітаційним полем. Ми говорили, що гравітаційне поле - це особливий вид матерії, засобами якої взаємодіють тіла, які володіють масою, і масу називали джерелом і мірою гравітаційних властивостей поля. Тоді

 

Електричне поле - це особливий вид матерії, засобами якої взаємодіють електрично заряджені тіла.

 

   Мірою електричних властивостей поля і джерелом електричного поля будемо називати електричний заряд.

 

Електричний заряд - це джерело електричного поля, яке зв'язане з матеріальним носієм (фізичним тілом).

 

   Уся сукупність електричних явищ є проявом існування і взаємодії електричних зарядів.

Висновки:

  • → Електричні заряди бувають двох видів: позитивні і негативні;
  • → Різнойменні заряди притягуються.
  • → Однойменні заряди відштовхуються.
  • → Електричний заряд розподіляється по поверхні зарядженого тіла.
  • → Електричний заряд є джерелом електричного поля.
Остання версія: 15 червень 2015, понеділок, 13:53