Рафаель Санті

Для розуміння творчості Рафаель Санті потрібно ознайомитись з його спадщиною.

Рафаель Санті народився у Флоренції. Він прожив коротке (37 років), але яскраве життя. Працював у Римі. У його картинах панують спокій і гармонія. Особливо багато уваги Рафаель приділяв малюванню Мадонн. Його картини передають найтонші відтінки почуттів матері до дитини. Величний образ Богоматері Марії, заступниці людства, знайшов своє відображення в його картині «Сікстинська Мадонна». За роки своєї діяльності Рафаель створив величезну кількість живописних полотен та настінних розписів. Усі вони стали зразком досконалості й краси в мистецтві. Відомими полотнами є також: «Заручення Марії», «Мадонна дель Грандучі», «Мадонна Конеста-біле», «Мадонна в зелені», «Мадонна ді Фоліно», «Афінська школа» тощо.

Документ 1. «Сікстинська Мадонна»


Марія йде по хмарах і несе свою дитину. Слава її нічим не підкреслена. Ноги її босі. Але як повелительку зустрічає її, прихиливши коліна, папа Сікст, свята Варвара опускає очі, а два ангели спрямовують угору свій мрійливо-задумливий погляд.

Вона йде до людей, юна й велична, щось приховавши у своїй душі. Вітер розвіває волосся дитини, й очі її дивляться на світ із такою силою та прозрінням, наче вона бачить і свою долю, і долю всього людства.

Документ 2. «Мадонна в зелені»

Перед нами молода золотокоса мати, яка з ніжністю дивиться на своїх малюків, що граються біля її колін. На зеленій луці ростуть квіти, удалині майорить річка, а за нею — оповиті синявою гори. Марія зображена босою, у синьому вбранні, без будь-яких прикрас. Образ Мадонни — ідеал справжньої жіночої краси. Тут немає ніякої сим- воліки й прихованого змісту.

Документ 3. «Заручення Марії»


На цій картині все красиве й витончене — і архітектура, і фігури людей, і їхні постави й обличчя, про що свідчать чисті святкові фарби, музичні ритми ліній, балетна грація рухів Марії та Йосифа, який урозріз із Євангелієм зображений привабливим і струнким молодим чоловіком.

Документ 4. «Афінська школа»


У центрі велично прямують Платон та Арістотель, а навколо них стоять інші видатні вчені — Архімед, Сократ, Діоген, Геракліт. Фігура Арістотеля ступає легко й вільно. Благородність його рухів, м’які вигини плечей, рук і зборок одягу, темні й світлі тони додають їй грації та гармонії. Його обличчя сяє розумом і добром. В образі Арістотеля закладені справжня сила та спокій.

Остання версія: 2 квітень 2012, понеділок, 23:20