Глосарій
загальні поняття
@ | A | Ä | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | Ö | P | Q | R | S | T | U | Ü | V | W | X | Y | Z | Alle
А |
---|
Альдегіди органічні сполуки, у молекулах яких міститься альдегідна функціональна група - СОН. |
Амілоза— молекули крохмалю, які мають ниткоподібну (лінійну) будову, розчиняються в гарячій воді, дають синє забарвлення з йодом. Крохмаль містить 25 % амілози. |
Амілопектинмолекули крохмалю розгалуженої будови, які під час нагрівання з водою утворюють клейстер. Масова частка амілопектину в крохмалі становить 75 %. |
Ацетальдегідбезбарвна легколетка рідина з різким запахом, добре розчинна у воді. |
Б |
---|
Біуретова реакціякольорова реакція солей купруму у лужному середовищі на білки та амінокислоти, на якій основане їх кількісне фотометричне визначення. |
В |
---|
Вуглеводице органічнісполуки, що мають загальну формулу Сn( Н2О)m. Вуглеводи поділяються на моносахариди, олігосахариди, полісахариди. Оліго- і полісахариди гідролізуються з утворенням моносахаридів. Моносахариди не можуть гідролізуватися з утворенням найпростіших вуглеводів. За числом атомів Карбону моносахариди поділяють на тетрози ,пентозиі гексози. |
Вуглеводи – carbohydratesорганічні сполуки, склад яких відповідає загальній формулі Cn(H2O)m . |
Г |
---|
Гідроксигрупа - ОНназивається функціональною групою, оскільки вона зумовлює основні хімічні властивості спиртів |
Е |
---|
Естерифікація – esterificationутворення естерів при взаємодії спиртів з карбоновими кислотами в присутності мінеральних кислот. |
Етанол— наркотична речовина, у невеликих дозах викликає сп’яніння, у великих — смерть. При постійному вживанні етанолу розвивається захворювання—алкоголізм. |
Ж |
---|
Жирице естери, утворені вищими одноосновними карбоновими кислотами й триатомним спиртом - гліцерином. |
І |
---|
Ізомерія – isomerismявище, при якому різні сполуки, що мають однаковий якісний і кількісний склад, відрізняються своїми власивостями. |
К |
---|
Карбоксильна групафункціональна група –С(=О)ОН, яка входить до складу органічних карбонових кислот. |
Карбонільна групафункціональна група =С(=О), яка входить до складу органічних альдегідів та кетонів. |
Крохмаль і целюлозаце природні полімери, їхній хімічний склад виражається одною формулою — (С6Н10O5)n. Крохмаль складається із залишків а-глюкози (до 6000 ланок). |
М |
---|
Метанолдуже сильна отрута, якщо потрапляє в організм у малих дозах (5—10 мл), викликає сліпоту, у великих (30 мл) — смерть. |
Милосолі вищих жирних, нафтенових і смоляних кислот, головним чином пальмітинової, стеаринової та олеїнової кислот. |
П |
---|
Патокапродукт неповного гідролізу крохмалю, містить декстрини (0-70 %), глюкозу (0-50 %), мальтозу (19-85 %). |
С |
---|
Спирти— це органічнісполуки, до складу яких входить одна або декілька гідроксильних груп (гідроксигруп), сполучених з вуглеводневим радикалом. |
Ф |
---|
Фенолице органічні сполуки, у молекулах яких гідроксильні групи зв’язані з бензеновим ядром |
Формальдегід— безбарвний газ із різким задушливим запахом, добре розчиняється у воді . Водний 40%-й розчин формальдегіду називається формаліном. |