Глосарій


загальні поняття



Перегляд глосарію, використовуючи цей індекс.

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | ВСЕ

Веб-сторінка:  1  2  3  (Наступна)
  ВСЕ

А

Альдегіди

 органічні сполуки, у молекулах яких міститься альдегідна функціональна група - СОН.
Назви альдегідів за міжнародною номенклатурою утворюються від назв відповідних вуглеводнів із додаванням суфікса -аль. 

Амілоза

— молекули крохмалю, які мають ниткоподібну (лінійну) будову, розчиняються в гарячій воді, дають синє забарвлення з йодом. Крохмаль містить 25 % амілози.

Амілопектин

молекули крохмалю розгалуженої будови, які під час нагрівання з водою утворюють клейстер. Масова частка амілопектину в крохмалі становить 75 %.

Ацетальдегід

безбарвна легколетка рідина з різким запахом, добре розчинна у воді. 

Б

Біуретова реакція

кольорова реакція солей купруму у лужному середовищі на білки та амінокислоти, на якій основане їх кількісне фотометричне визначення.

В

Вуглеводи

це органічнісполуки, що мають загальну формулу Сn( Н2О)m. Вуглеводи поділяються на моносахариди,  олігосахариди, полісахариди. Оліго- і полісахариди гідролізуються з утво­ренням моносахаридів. Моносаха­риди не можуть гідролізуватися з утворенням найпростіших вуглеводів. За числом атомів Карбону моносахариди поділяють на тетрози ,пентозиі гексози.

Вуглеводи – carbohydrates

органічні сполуки, склад яких відповідає загальній формулі Cn(H2O)m .

Г

Гідроксигрупа - ОН

називається функціональною групою, оскільки вона зумовлює основні хімічні властивості спиртів

Е

Естерифікація – esterification

утворення естерів при взаємодії спиртів з карбоновими кислотами в присутності мінеральних кислот.

Етанол

— наркотична речовина, у невеликих дозах викликає сп’яніння, у великих — смерть. При постійному вживанні етанолу розвивається захворювання—алкоголізм.


Веб-сторінка:  1  2  3  (Наступна)
  ВСЕ