Глосарій
загальні поняття
Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | ВСЕ
А |
---|
Альдегіди органічні сполуки, у молекулах яких міститься альдегідна функціональна група - СОН. |
Амілоза— молекули крохмалю, які мають ниткоподібну (лінійну) будову, розчиняються в гарячій воді, дають синє забарвлення з йодом. Крохмаль містить 25 % амілози. |
Амілопектинмолекули крохмалю розгалуженої будови, які під час нагрівання з водою утворюють клейстер. Масова частка амілопектину в крохмалі становить 75 %. |
Ацетальдегідбезбарвна легколетка рідина з різким запахом, добре розчинна у воді. |
Б |
---|
Біуретова реакціякольорова реакція солей купруму у лужному середовищі на білки та амінокислоти, на якій основане їх кількісне фотометричне визначення. |
В |
---|
Вуглеводице органічнісполуки, що мають загальну формулу Сn( Н2О)m. Вуглеводи поділяються на моносахариди, олігосахариди, полісахариди. Оліго- і полісахариди гідролізуються з утворенням моносахаридів. Моносахариди не можуть гідролізуватися з утворенням найпростіших вуглеводів. За числом атомів Карбону моносахариди поділяють на тетрози ,пентозиі гексози. |
Вуглеводи – carbohydratesорганічні сполуки, склад яких відповідає загальній формулі Cn(H2O)m . |
Г |
---|
Гідроксигрупа - ОНназивається функціональною групою, оскільки вона зумовлює основні хімічні властивості спиртів |
Е |
---|
Естерифікація – esterificationутворення естерів при взаємодії спиртів з карбоновими кислотами в присутності мінеральних кислот. |
Етанол— наркотична речовина, у невеликих дозах викликає сп’яніння, у великих — смерть. При постійному вживанні етанолу розвивається захворювання—алкоголізм. |