Контрольна робота

  1. Маса 11,2 л суміші чадного і вуглекислого газів становить 20 г (н.у.). Обчислити масові частки газів у суміші.
  2. Чи вистачить 10,26 г барій гідроксиду для добування 11,65 г барій сульфату? Відповідь підтвердьте розрахунками. Запропонуйте якомога більше способів добування магній ортофосфату. Напишіть рівняння відповідних реакцій та вкажіть умови їх перебігу.
  3. При деякій температурі відносна густина пари сірки за азотом дорівнює 9,14. Вкажіть кількісний склад молекули сірки.
  4. На відновлення 7,09 г оксиду двовалентного металу витрачається 2,24 л водню (н.у.)  Визначити метал. Обчислити еквівалентну масу  металу та його оксиду.
  5. Напишіть рівняння реакцій, за  допомогою яких можна здійснити перетворення:       
  6. Пояснити залежність кислотно-основних властивостей оксидів та гідроксидів від ступеня окиснення атомів елементів що їх утворюють. Які гідроксиди називають амфотерними?
  7. Який елемент утворюється із радіоактивного ізотопа свинцю Pb шляхом послідовного розпаду, що супроводжується β-→ α → β- випромінюванням?
  8. Природний літій складається з ізотопів 7Li та 6Li. Масова частка першого нукліду становить 92,58%. Обчисліть відносну атомну масу літію з точністю до десятих.
  9. З якими з перелічених речовин реагуватиме хлоридна кислота: N2O5, Zn(OH)2, CaO, AgNO3, H3PO4, H2SO4, Cu(OH)2? Напишіть хімічні рівняння відповідних реакцій.
  10. Відомо, що в ряду NH3, HF, H2O спостерігається зростання температури кипіння речовин. Поясніть це явище.