Робота з документами. Дж. Бруно.

Із книги Дж. Бруно


Існують безкраї землі, нескінченні сонця… Отже, єдиним є тільки небо, безмірний простір, який утримує все. У ньому — сила-силенна зірок, сузір’їв, планет, сонць і земель… Розумом ми усвідомлюємо незліченну кількість інших. Безмежний, нескінченний Всесвіт складається із цього простору й тіл, які вміщені в нього [3, с. 74].

Дж. Бруно про Всесвіт


Всесвіт безмежний. Крім нашої Землі існують нескінченні світи; я погоджуюся з Піфагором, що Земля є зіркою, як і всі інші, кількість яких незлічима, і що всі ці нескінченні світи є єдиним цілим у безмежному просторі, яким і є справжній Всесвіт… [4, с. 106].

З а в д а н н я д о д о к у м е н т і в.


1) Прокоментуйте висловлювання: «Дж. Бруно знайомив Європу із самою суттю вчення М. Коперника. У його вустах ідеї торунця перестали бути лише астрономічними побудовами — вони обернулися на світогляд, на правильне осягнення людським розумом навколишнього світу».
2) У донесенні про справу Дж. Бруно зазначено: «Він учинив тяжкий злочин у тому, що стосується єресі, але це — один із найвидатніших геніїв, яких тільки можна собі уявити, що наділений незвичайними знаннями. Геній, який створив чудове вчення». Чому навіть вороги визнавали геніальність ученого?