Архітектура, види та стилі

                                                       Архітектура

 

Протягом багатьох століть архітектурні об’єкти служили людині не тільки для праці, навчання, відпочинку, але й несли в собі інші важливі якості: формували уявлення про красу, викликали певні почуття та настрій. Краса архітектурних споруд оспівувалася в художніх творах, але мало хто при цьому згадував величезну працю зодчого. У процесі пошуку та розробки  ідеї архітектори намагались віднайти гармонійну поєднання будівельних та декоративних елементів.

Архітектура це мистецтво проектування, будівлі об’єктів, які оформлюють просторове середовище для життя у сфері матеріальної та духовної культури. Планування та забудова міст і населених пунктів складає особливу галузь – містобудування. Часто архітектурні споруди доповнює  природний дизайн, що створює садово-паркове мистецтво.

Протягом свого розвитку архітектура створила різноманітні типи споруд, оперуючи великою кількістю засобів архітектурно-художньої виразності, які відображені в архітектурній спадщині різних епох та народів, віддзеркалюючи їх побут, традиції національної культури, рівень техніки, перевагу тих чи інших будівельних ландшафтів.

Архітектура виникла внаслідок суспільної потреби. У початковий період історії людства різні трудові та побутові процеси проходили в безпосередньо природному середовищі, тобто під відкритим небом. З часом людина навчилась створювати так зване архітектурне середовище, яке було обмежено не тільки стінами та дахом, але й мало потрібну форму. Створюючи штучне середовище як матеріальне оточення людської діяльності, людина домагалася того, аби воно задовольняло як матеріальні так  і духовні потреби суспільства.

 Просторово-часовий характер архітектури говорить про спорідненість її з часовим мистецтвом. Твори архітектури вимагають поступового огляду зсередини та ззовні. Низькі або високі двері, великі та маленькі вікна, кам’яні або дерев’яні стіни та інші елементи створюють архітектуру, як злиття різних звуків створюють музику. У цих двох мистецтв багато спільного. Недарма  архітектуру називають застиглою музикою.

Для народження архітектури необхідні три умови:

1.Образ споруди.

2.Ідея його стійкості.

3.Включення в ландшафт.

До основних типів архітектурних споруд  відносяться:

1.Житло.

2.Адміністративні та громадські будівлі (театри, музеї, школи, стадіони, лікарні).

3.Культові споруди, фортифікаційні, промислові та транспортні забудови.

4.Інженерно-технічні споруди (акведуки, мости, вежі, загати).

Стиль в архітектуріпоєднання образної системи, засобів художньої виразності. Що є характерними для мистецтва певного періоду.

Виділяють:

1. Античний стиль.

2. Романський стиль.

3. Готичний стиль.

4. Ренесансний стиль.

5. Барочний стиль.

6. Класицистичний стиль.

7. Ампір.

8. Конструктивізм

 

Остання версія: 13 лютий 2012, понеділок, 16:27