1.4. Етапи розвитку інформаційних технологій

Етапи розвитку інформаційних технологій

В історії людства відбулося кілька інформаційних революцій, які були пов’язані з докорінною зміною засобів використання інформаційних тех­нологій. Ці революції зумовили певні етапи розвитку інформаційних тех­нологій (табл. 1.4).

etapi1

etapi2

Першим засобом зберігання повідомлень стародавніми людьми була людська пам’ять.

Коли обсяг даних, якими користувалися люди, значно збільшився, стало складніше їх запам’ятовувати. Це спричинило появу писемності — більш ефективного засобу зберігання повідомлень. Можливо, спочатку це були зарубки на дереві, якими, наприклад, позначався шлях до місця полювання, або наскельні малюнки, які відображали вагомі, з точки зо­ру стародавньої людини, події в її житті (рис. 1.16).

Згодом для зберігання повідомлень почали використовувати палиці з зарубками. На стародавньому єгипетському барельєфі XIII ст. до н. е. збе­реглося зображення бога Тота, який за допомогою зарубок на пальмовій гілці карбує термін правління фараона.

xranenie

В інших стародавніх народів як засіб зберігання повідомлень викорис­товували мотузки з вузликами. З тих далеких часів прийшло до нас прислів’я: «Зав’яжи вузлик на пам’ять».

З розвитком писемності з’явилися папіруси і рукописи на інших носіях, за допомогою яких зберігалися та передавалися з покоління в по­коління різноманітні повідомлення. Стародавні рукописні книги зберіга­ли в спеціальних місцях і користувалися ними тільки писемні люди, яких тоді було мало. Ці книги містили відомості про історичні події, сек­рети майстерності різних професій, філософські праці про устрій Всесвіту, релігійні трактати і багато іншого.

З появою книгодрукування ці та інші повідомлення стали доступними для більш широкого кола людей. Найстаріше з відомих на сьогодні дру­кованих видань «Алмазна Сутра» випущене в Китаї у 868 р. Перше в Європі друковане видання здійснив німецький ремісник Йоганн Гутен­берг (1394-1468) (рис. 1.18), його перша друкована книга - Біблія вийш­ла в 1445 р. Засновником книгодрукування в Україні та Росії став Іван Федоров (1510-1583) (рис. 1.19). У 1564 р. він випустив у Москві «Апос­тол», у 1574 р. у Львові першу слов’янську «Азбуку» і нове видання «Апостола», а в 1581 р. в Острозі першу слов’янську Біблію (рис. 1.20).

Попередниками сучасних газет прийнято вважати повідомлення про останні новини в місті, що вивішувалися на площах та доставлялися політикам і поважним громадянам у Стародавньому Римі. Перші газети, схожі на сучасні, з’явилися в кінці XVI ст. - на початку XVII ст. в Німеч­чині, Англії, Нідерландах, Франції, Росії. Як і сьогодні, вони містили ос­танні новини і коментарі. Назва газета пішла від італійської дрібної мо­нети даггвііа, яку платили за рукописний аркуш у Венеції (рис. 1.20). Перший журнал був випущений в Англії в 1731 р. Він називався «Жур­нал для джентльменів».

gazeta

Перша фотографія була зроблена в 1822 р. французьким інженером Жозефом Нієпсом (1765-1833). На жаль, вона не збереглася. А найстарішою з тих, що збереглися, є фотографія «Вид з вікна», зроблена Нієпсом у 1826 р. (рис. 1.21). Щоб зображення закріпилося на спеціальній олов’я­ній пластинці, камера «дивилася» на об’єкт фотографування протягом 8 год при яскравому сонячному освітленні.

Niepce

Перший кінофільм був знятий у Франції братами Луї та Оґюстом Люм’єрами у 1888 р. Але офіційно датою народження кінематографа вва­жається 28 грудня 1895 р., коли в Парижі вперше відбувся публічний показ короткометражних кінофільмів «Сінематографа братів Люм’єр». В Україні перші кінофільми почали демонструвати на початку ХХ ст., а знімати - у 20-х роках ХХ ст.

У 1877 р. американський учений, інженер і винахідник Томас Едісон (1847-1931) створив перший прилад для механічного запису і відтворен­ня звуку - фонограф. Для запису звуку використовувався спеціальний циліндр, покритий воском. А в 1888 р. німецький інженер Еміль Берлінер (1851-1929) запропонував використовувати як носій звуку цин­ковий диск, покритий тонким шаром воску, і апарат для відтворення зву­ку з цього диска - грамофон.

Принцип магнітного запису звуку був вперше запропонований у 1896 р. данським інженером Вальдемаром Поульсеном (1869-1942). Його при­лад телеграфон записував звук на сталевий дріт. А магнітна стрічка почала використовуватися для запису звуку на початку 1920-х років. У 1950-х роках на магнітні стрічки почали записувати не тільки звук, а й відеозображення. Тоді ж з’являєть­ся й інший принцип магнітного за­пису - цифровий.

Лазерні (оптичні) диски почали використовувати на початку 1980-х років.

У стародавні часи повідомлення передавалися від однієї людини до іншої під час усної розмови, а також за допомогою спеціальних пос­ланців, які передавали важливі повідомлення на великі відстані (рис. 1.22)

peredacha infi2

Усім відома легенда про давньогрецького воїна, який приніс до Афін звістку про перемогу грецького війська над персами під селищем Мара­фон і впав замертво від втоми. Ця подія відбулася у 490 р. до н. е., і саме на честь мужності та витривалості цього воїна було започатковано на Олімпійських іграх змагання з бігу на марафонську дистанцію завдовж­ки 42 км 195 м (відстань, яку, за легендою, пробіг цей воїн). Перемога на цій дистанції є однією з найпочесніших.

Стародавні воїни сповіщали про появу військ ворога спеціальними ба­гаттями або звуками барабанів. Звуки дзвонів ще в давні часи сповіщали про радісні та сумні події.

З розвитком писемності повідомлення почали передавати в письмовій формі. Доставляли листи і повідомлення друзі та знайомі, спеціальні пос­ланці, поштова служба. Крім звичайної пошти, існувала так звана «голу­бина пошта», в якій повідомлення прив’язували до лапки спеціально навченим голубам.

Лише в середині ХІХ ст. з’явилися такі засоби передавання повідом­лень, як телеграф і телефон. Перший електромагнітний телеграф створив у 1832 р. російський інженер Павло Шилінг (1786-1837), а перший теле­фон був створений у 1861 р. німецьким винахідником Йоганном Рейсом.

Перші повідомлення за допомогою радіохвиль надіслав у 1893 р. американський фізик і інже­нер Нікола Тесла (1856-1943). У Росії перший радіоприймач сконструював і застосував у 1895 р.

Олександр Попов (1859-1906) (рис. 1.23).

В Україні радіозв’язок використовується з 1902 р., а регулярні радіопередачі розпочалися з 1924 р.

Першу телевізійну систему, яка передавала й приймала зображення, створив у 1907 р. росій­ський вчений Борис. Розінг (1869-1933). Але перші регулярні телевізійні передачі розпоча­лися лише з 1926 р. в США, там же в 1928 р. в ефір вийшли перші кольорові передачі. В Україні перші регулярні телевізійні передачі розпочали­ся в 1951 р., а кольорові - у 1967 р.

Перша мережа, що з’єднала комп’ютери Каліфорнійського уні­верситету в Лос-Анджелесі і Стенфорд- ського дослідного інституту (США) для обміну даними, почала вико­ристовуватися в 1969 р. Вона отри­мала назву АКРА^і (англ. Айьап- сей КезеагсН Рщесі Адепсу Меіюогк - мережа Агентства перспективних дослідницьких проектів).

Уперше ідею використання штуч­них космічних супутників Землі для організації глобальної системи зв’язку висловив у жовтні 1945 р. англійський учений, винахідник і письменник-фантаст Артур Кларк. Перші практичні дослідження в галузі супутникового зв’язку розпочали­ся у другій половині 50-х років ХХ ст. у Радянському Союзі та США. А 6 квітня 1965 р. було запущено перший комерційний супутник зв’язку Еагіу Вігй (англ. еагіу Ьігй - рання пташка).

Першим засобом опрацювання повідомлень був мозок людини. З роз­витком діяльності людини з’явилася потреба в спеціальних пристроях для опрацювання числових повідомлень, тобто обчислювальні пристрої (рис. 1.24). З історією розвитку обчислювальних пристроїв ви детально ознайомитеся у наступному розділі.

obrabotka infi

Історія захисту повідомлень бере своє коріння з самого початку роз­витку людства. Адже й у найстародавніші часи існували важливі повідомлення (місця для вдалого полювання і рибальства, кількість воїнів тощо), які не повинні були бути відомими всім. Особливо засоби за­хисту повідомлень почали розвиватися у стародавні часи із виникненням писемності, тобто з початком передавання письмових повідомлень. Ці за­соби захисту розвивалися у двох напрямах, які існують і в наш час: коду­вання (шифрування) і тайнопис.

Історично тайнопис з’явився першим. У стародавні часи для тайнопи­су використовували глиняні дощечки, покриті додатковим шаром воску, який ховав написані повідомлення. Відомий спосіб тайнопису в Старо­давній Греції, коли голили голову раба, на голові писали спеціальними речовинами повідомлення, чекали, поки волосся відросте, після чого над­силали цього раба за потрібною адресою для передачі повідомлення.

Використовували також спеціальні чорнила, які робили повідомлення невидимими у звичайних умовах і проявлялися тільки в спеціальних умовах, наприклад при нагріванні.

Технічний прогрес удосконалив методи тайнопису. Були створені спеціальні технічні засоби, які дали змогу передавати повідомлення за допомогою радіосигналу у спеціально стиснутому виді у конкретну точку земної кулі, створювати надмікрофотографії розміром з крапку тексту, які містять сотні документів. У наш час, час комп’ютерів і комп’ютерних мереж, повідомлення намагаються приховати за рахунок нестандартного форматування дисків, у великих текстових файлах, у потоці електрон­них сигналів (рис. 1.25).

zashita

Разом із тайнописом із стародавніх часів розвивалися й засоби кодування (шифру­вання) повідомлень. Шифровані повідом­лення можна знайти в документах старо­давніх Індії, Єгипту, Месопотамії. У них повідомлення шифрувалися в основному зміною порядку написання ієрогліфів за певним правилом. У Стародавній Греції широко використовувалася система шиф­рування «Квадрат Полібія» (Полібій (ІІ ст. до н. е.) - давньогрецький історик і держав­ний діяч). За цією системою кожна літера алфавіту розміщується в квадраті 5 на 5 і в шифрованому повідомленні замінюється на пару чисел - її координати в цьому квад­раті. У Стародавньому Римі відомим був спосіб кодування Юлія Цезаря, який поля­гав у заміні кожної літери алфавіту на літеру, яка зміщена в алфавіті на 3 позиції вперед (рис. 1.26)._

У середні віки використовували спосіб заміни літер алфавіту різно­манітними значками, а в епоху Відродження - допоміжні тексти (інші алфавіти, заздалегідь обумовлені книги тощо). Саме в епоху Відроджен­ня почали друкуватися спеціальні наукові трактати з теорії кодування і декодування, а також утворювалися спеціальні групи людей, які розроб­ляли нові системи шифрування і намагалися розшифрувати отримані за­шифровані повідомлення.

У ХУП-ХУШ ст. вагомий внесок у розвиток теорії шифрування зробили відомі вчені француз Блез Паскаль (1623-1662) (рис. 1.27), англієць Ісаак Ньютон (1642-1727) (рис. 1.28), німці Готфрід Лейбніц (1646- 1716) (рис. 1.29) і Леонард Ейлер (1707-1783) (рис. 1.30), які почали викорис­товувати в шифруванні та дешифруванні математичні методи.

З появою в середині ХХ ст. комп’ютерів їх почали застосовувати до створення шифрованих повідомлень та їх розшифровування. Це, з одного боку, полегшило і прискорило процес шифрування і дешифрування, а з ін­шого, призвело до виникнення нових, більш складних систем кодування.

У наш час захист повідомлень здійснюють в офісах і банках, державних і приватних устано­вах, військових частинах, практично скрізь, де використовують процеси передавання і зберіган­ня повідомлень.

Остання версія: 2 травень 2013, четвер, 01:51