6.7. Робота з графічними файлами

У графічному редакторі Paint можна виконувати такі операції над файлами, як відкриття, зберігання, створення, друкування та ін. Процедура їх виконання аналогічна виконанню цих операцій у текстовому процесорі Word.

Графічний редактор Paint дає змогу працювати тільки з одним вікном. Тому, перед створенням нового малюнка або відкриттям іншого попередній малюнок слід зберегти. За замовчуванням графічний файл зберігається з іменем Без_імені у форматі ВМР у папці Мої малюнки.

Якщо файл із малюнком уже був збережений хоча б один раз, то для його повторного зберігання з раніше заданим іменем, типом і місцезнаходженням використовується команда Зберегти меню Файл. У разі, коли в процесі
опрацювання зображення потрібно зберегти малюнок у файлі з новим іменем, типом або шляхом до файлу, використовується команда Зберегти як.

Для створення нового малюнка слід виконати Файл ⇒ ⇒ Створити. Після цього у Робочій області вікна з’явиться аркуш прямокутної форми, на якому і створюватиметься зображення. 

Розміри аркуша можна змінити перетягуванням маркерів розміру (рис. 7.11, 5) в потрібному напрямі. Цю саму операцію можна виконати, використовуючи команду Атрибути з меню Малюнок, яка відкриває відповідне діалогове вікно (рис. 7.12). У цьому вікні можна вибрати одиниці вимірювання розмірів малюнка (дюйми, сантиметри, крапки), встановити їх значення, вибрати потрібну палітру – чорнобілу або кольорову.

Якщо використовувати команду Атрибути для вже створеного малюнка, то:

  • при зменшенні розмірів аркуша малюнок обтинається по правому і нижньому краях; 
  • при збільшенні розмірів аркуша додається область, зафарбована кольором фону;
  • перетворення кольорового малюнка у чорнобілий призведе до незворотної втрати кольорів.
Остання версія: 9 червень 2013, неділя, 19:01