6.5. Графічний редактор Paint

Одним із редакторів растрової графіки є програма Paint (англ. рaint –малювати), яка входить до стандартних програм операційної системи Windows ХР. Цей редактор використовується для створення нескладних графічних зображень та елементарного редагування зображень. Виконання таких професійних графічних робіт, як, наприклад, технічне проектування машин, створення ескізів архітектурних споруд, підготовка плакатів, у редакторі Paint малоефективне.

У розпорядженні користувача є різні інструменти для малювання –пензель, розпилювач, олівець, прямокутник, еліпс та ін. Під час редагування можна виділити окремий фрагмент малюнка, перемістити його, скопіювати, змінити його розміри тощо. Графічний редактор Paint має широку палітру кольорів. Якщо вас не влаштовує основний набір кольорів, ви можете самостійно підібрати потрібний колір. Редактор надає можливість додавати до малюнка текстові написи, використовуючи набір шрифтів, інстальованих в ОС Windows.

Даний редактор дає змогу працювати з графічними файлами різних форматів – BMP, GIF, JPEG, TIF, PNG. Створені зображення можна зберігати з різною глибиною кольору (табл. 7.5). Роздільна здатність зображення у Paint не змінюється і становить 96 dpi.

Таблиця 7.5

Глибина кольору для різних типів файлів в Paint

Для запуску графічного редактора Paint потрібно виконати Пуск ⇒ ⇒Усі програми ⇒ ⇒ Стандартні ⇒ ⇒ Paint або скористатися іншим відомим вам способом відкриття вікна програми.

Після запуску програми Paint на екрані відкривається вікно програми (рис. 7.11). Розглянемо його структуру.

Зліва в Рядку заголовка виводяться ім’я файлу графічного зображення і назва самої програми. Рядок Меню програми містить меню Файл, Правка, Вигляд, Малюнок, Кольори і Довідка.

Основну частину вікна займає Робоча область з аркушем для малювання.На серединах правої та нижньої меж аркуша, а також у його нижньому правому куті розташовані маркери зміни розмірів аркуша.

Вікно програми, як правило, містить дві панелі: Палітра кольорів і Панель інструментів. На Панелі інструментів розташовані кнопки інструментів для малювання і редагування зображення. При виборі деяких інструментів у нижній частині панелі з’являється додаткова панель, використовуючи яку можна встановити значення властивостей вибраного інструмента.

Палітра кольорів містить набір кольорів для малювання. З лівого боку Палітри знаходяться два індикатори встановлених на даний момент кольорів: колір верхнього індикатора показує основний колір малювання, а колір нижнього – відображає колір фону.

У нижній частині вікна програми розташований Рядок стану, в якому виводяться координати положення вказівника на аркуші, розміри виділеної області малюнка в пікселях та інші додаткові повідомлення.

Вигляд вікна програми Paint можна змінити, скориставшись меню Вигляд: прибрати Панель кольорів, Панель інструментів, Рядок стану. Це саме меню містить команду зміни масштабу відображення малюнка.

Остання версія: 9 червень 2013, неділя, 18:59