Теоретичні відомості

Теоретичні відомості

Сьогодні ми з вами вирушаємо у подорож прекрасним рідним краєм. Напрочуд щедра Запорізька природа. Вона наділила нас її мальовничим Дніпром, виходами гранітів і базальтів, високими порізаними крутоярами з віковими пагорбами. Озирнись навкруги, пройди стежками міста, і ти побачиш дуби і берізки, тополі і верби, кущі шипшини і троянди, пожухлу траву, почуєш спів птахів, здивуєшся красі жуків і метеликів. Усе це різноманіття живої природи рідного краю.

Луки зелені, ошатні ліси,

Трави пахучі і ріки безкраї.

Де ще зустрінеш стільки краси?

У нас у Запорізькому краї!

Чи задумувалися ви над тим, чому в лісі ми зустрічаємо сосну, березу. А бачити осоку не можемо? Чому латаття біле поширене тільки у водному середовищі? Чому дрохву не зустрінемо в лісі? Кожна рослина і тварина пристосовується до умов певного середовища, вони утворюють співдружність, спільноту взаємопов’язаних організмів.

Сукупність організмів, які спільно мешкають на певній території і взаємозв’язані між собою, називають природним угрупованням.

Сукупність рослин утворюють рослинне угруповання, або фітоценоз. А що це за сукупність? Не всі рослини можуть жити разом, а тільки ті, які пристосувалися один до одного і до середовища існування.

Якщо ти був у лісі, то бачив лісові яруси: великі дерева, дерева середнього розміру, кущі, трави. За допомогою ярусності зменшується гострота боротьби за світло. А не здивувала тебе велика кількість видів?

Це теж важлива ознака фітоценоз.

Сукупність тварин утворюють тваринне угруповання, або зооценоз.

А що тварин об’єднує у співдружності?

В природі тварини об’єднуються харчовими зв’язками.

Рослини і тварини утворюють співдружність, вони пристосувалися до спільного життя на певній території. Таку співдружність організмів, коли кожен із них щось дає іншому, називають симбіозом.

Екосистема – це сукупність організмів, взаємопов’язаних між собою та середовищем існування. Екосистеми побудовані з окремих «цеглинок», або ланок: рослин, тварин, мікроорганізмів, води, повітря, клімату, рельєфу. Розміри екосистем різні. Вони бувають маленькими: мурашник, трухлявий пень, акваріум; середні – озеро, ставок, болото; великі – ліс, пустеля, море. Найбільшою екосистемою планети вважають біосферу – оболонку Землі, яку населяють живі організми. Між екосистемами в біосфері існує неперервний зв'язок, прикладів якого можна навести чимало. Ось найпростіший з них: люди використовують для дихання кисень цілий рік, хоча він виділяється рослинами, доки на деревах є листя. Решту часу наше життя забезпечує кисень, що його виділяють рослини з протилежної півкулі Землі. Отже, рослини з одних екосистем забезпечують життя організмів в інших екосистемах.


Загальна схема ланцюга живлення:

Зелені рослини

Тварини рослиноїдні

Тварини-хижаки

Руйнівники органічних решток

Продуценти

Консументи
І порядку

Консументи
ІІ порядку

Редуценти

Загальні особливості екосистем

1)     Біологічна система на рівні угрупування

2)     Певна структура в екосистемі

3)     Діють трофічні зв’язки

4)     Існує колообіг речовин

5)     Єдині властивості: цілісність, здатність до саморегуляції, самовідтворення, діє правило екологічної піраміди.

Водойми, луки, ліси, степи, болота – це приклади природних екосистем. Ці системи виникли і розвиваються без впливу людини. Поле, сад, город, сквер, навіть домашня оселя є прикладами штучних екосистем, які без допомоги людини існувати не можуть.

Людина не завжди розуміє, що вона є частиною природи. А в природі все взаємопов’язане. Так, вирубування лісів спричиняє повені, утворення ярів, обвалів; забруднення повітря, водойм, ґрунтів негативно впливає на наше здоров’я. Тому, основне завдання людини – не знищувати, а вивчати природу та розумно користуватися її благами.


Остання версія: 23 червень 2016, четвер, 12:29