Інтернет-енциклопедії

А чи пам'ятаєте ви формули скороченного множення?

 (a+b)^{2} =a^{2}+2ab+ b^{2}

 (a-b)^{2} =a^{2}-2ab+ b^{2}

А що означає ця формула 

 c= \sqrt{a^{2} + b^{2} }  ?

А бажаєте знати чому дорівнює

   \log_{2}{16} + \lg{100} ?

Якщо ви забули формулу з математики або якесь правило, вам допоможить Інтернет-енциклопедія.



ІНТЕРНЕТ-ЕНЦИКЛОПЕДІЇ

У Всесвітньому павутинні розміщено багато сайтів, матеріали яких можуть бути корисними для поглиблення знань з різних предметів і розв’язування різноманітних навчальних завдань. Наприклад, такими є інтернет-енциклопедії.

Енциклопедія (грец.- коло, - навчання» наука) - це збірка наукових відомостей і довідок з різних тем» яка призначена для широкого кола читачів. Інтернет-енциклопедія - це веб-сайт, сторінки якого містять енциклопедичні статті та систему пошуку потрібних відомостей.

Існують інтернет-енциклопедії з окремих предметних областей та універсальні, що охоплюють усі галузі знань.

Наприклад, на сайті Бібліотека української літератури (ukrlib.com.ua) можна скористатися Українською літературною енциклопедією, а на сайті Інституту історії України Національної академії наук України (history.org.ua) розміщено Енциклопедію історії України.

Однією з найпопулярніших і найбільшою за обсягом є вільна багатомовна енциклопедія Wikipedia, яку започатковано в січні 2001 року. Станом на 15 травня 2014 року Wikipedia складалася більше ніж з 30 млн статей, написаних 285 мовами, у тому числі понад 500 тис. статей українською.

Головна сторінка україномовної Вікіпедії має адресу uk.wihipedia.org (рис. 5.25).

Рис. 5.25. Головна сторінка україномовної Вікіпедії

Матеріали цієї енциклопедії охоплюють усі галузі знань. Вони створюються та редагуються зусиллями всіх бажаючих. Статті Вікіпедії можуть вільно використовуватися.

Щоб знайти потрібну статтю в Вікіпедії, можна ввести ключові слова в поле Пошук у верхній частині веб-сторінки та вибрати кнопку

Знайти сторінки» що містять зазначений текст  або натиснути клавішу EnterПід час уведення ключових слів відкривається список з назвами статей, що розпочинаються з уведених символів (рис. 5.26).

 

Рис. 5.26. Виконання пошуку у Вікіпедії

Для переходу до потрібної статті можна вибрати її назву, якщо вона з’явилася в цьому списку.

Статті Вікіпедії, як правило, розпочинаються з короткого опису поняття, що є назвою статті, після якого розташовано її зміст. Вибираючи в змісті деяке гіперпосилання, відбувається перехід для перегляду відповідного розділу статті. Тексти статей містять детальний опис теми та супроводжуються зображеннями. Завершуються статті, як правило, посиланнями на інші ресурси з даної теми.

Після перегляду однієї статті енциклопедії можна відкрити іншу, вибравши гіперпосилання, яке в тексті статті виділено синім кольором. Якщо колір гіперпосилання червоний, то це означає, що статтю, визначену для переходу, ще не створено. Значок  поруч з гіперпосиланням означає, що вказаний матеріал не входить до ресурсів Вікіпедії, а розміщений на іншому веб-сайті, який можна відкрити для ознайомлення з матеріалом.

Якщо скопіювати з поля адреси браузера адресу веб-сторінки з енциклопедії Вікіпедія та вставити п в текстовий документ, то замість частини адреси, записаної українською, ви побачити незрозумілі символи. Наприклад, адреса сторінки Скіфи з Вікіпедії матиме такий вигляд:uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A170D0%BA%D1%96%D1%84%D0%B8.

Для посилання в презентації або іншому документі на сторінку Вікіпедії варто змінити в такій адресі частину після останньої риски / на ім’я сторінки: uk.wikipedia.org/wiki/Скіфи.


Остання версія: 17 листопад 2015, вівторок, 14:06