Аналіз матеріалів, знайдених в Інтернеті

Аналіз матеріалів, знайдених в Інтернеті

Деякі відомості, знайдені в мережі Інтернет, можуть виявити­ся не актуальними та недостовірними. В Інтернеті люди вислов­люють власні думки, погляди, інформацію, яка ніким не переві­ряється. Тому слід критично ставитися до знайденої інформації, зокрема перевіряти дату розміщення матеріалу, наявність відо­мостей про автора, узгодженість отриманої інформації з вашими знаннями.

В Інтернеті є багато корисного, але є й певна небезпека. Існують певні правила, дотримання яких дасть змогу безпечно користува­тись ресурсами мережі Інтернет.

Відкривши веб-сторінку, бажано оцінити її за основними озна­ками, щоб упевнитися в надійності поданих матеріалів.

Авторитетність джерел та авторів. Зверни увагу на те, яка організація або особа створила цей сайт, яка мета його створен­ня, для кого його було створено. Чи достатнім є обсяг знань і до­свід людей, які опікуються цим сайтом? Що подано на сайті — об'єктивні факти чи особи ста думка автора? Чи мають власники сайта ліцензії, відповідно до яких сайт може висвітлювати дане питання? Адже деякі начебто інформаційні сайти чи сайти новин насправді подають лише власний погляд, особисту думку окре­мої людини, яка може відрізнятися від офіційної. Відповіді на ці запитання, як правило, містяться в нижній частині головної сторінки веб-сайта або на окремій сторінціПро пас, Контакти, Про сайт тощо.

Точність даних і фактів. Визначити, що матеріали, подані на сайті, достовірні, можна кількома способами. З'ясуй, із яких джерел автор сайта отримує відомості. Зверни увагу на наявність або відсутність списку першоджерел і посилань на інші сайти.

Об’єктивність подання даних. Більшу довіру викликає неупереджений сайт. Зазвичай автори таких сайтів відтворюють різні погляди на одне й те саме питання або взагалі утримуються від висновків і коментарів, подаючи лише факти. Для цього перевір  відомості, подані на сайті, за допомогою інших джерел (книжок, журналів тощо). Подивися, чи не намагаються на сайті щось про­дати відвідувачам або чи не змальовують певну ситуацію однобіч­но. Чи забезпечено зворотний зв'язок із можливістю спілкування з автором статті чи адміністратором сайта? Для цього відшукай адресу електронної пошти або засоби для надсилання повідом­лень авторам сайта.

Актуальність даних. Зверни увагу нате, як часто оновлюють­ся матеріали на сайті. Саме за цим показником визначається їх актуальність. Буває, що події, які видають за майбутні, уже від­булися. Крім того, важливо знати, коли створено сайт. Для цьо­го, як правило, у нижній частині головної сторінки сайта можна знайти дату його створення, останньої публікації тощо.


Остання версія: 17 листопад 2015, вівторок, 12:17