Служби та послуги мережі мереж

В даний час в Інтернеті існує досить велика кількість служб, які забезпечують роботу з усім спектром ресурсів.

Гіпертекстова система (World Wide Web, WWW, W3, веб) - найбільше всесвітнє багатомовне сховище інформації в електронному вигляді: десятки мільйонів пов'язаних між собою документів, що розташовані на комп'ютерах, розміщених на всій земній кулі. Вважається найпопулярнішою і найцікавішою службою мережі Інтернет, яка дозволяє отримувати доступ до інформації незалежно від місця її розташування.

Електронна пошта (e-mail, email) - популярний сервіс в Інтернеті, що робить можливим обмін даними будь-якого змісту (текстові документи, аудіо-відео файли, архіви, програми). Нагадує звичайну пошту. Але переважає її за швидкістю передачі повідомлень

Новини мережі Usenet (телеконференції) — це другий по розповсюдженості сервіс Інтернет. Якщо електронна пошта передає повідомлення по принципу «від одного — одному», то новини мережі передають повідомлення «від одного — багатьом». Механізм передачі кожного повідомлення схожий на передачу пліток.

IRC (Internet Realy Chat) — сервіс Інтернет, який надає користувачам можливість спілкування шляхом надсилання текстових повідомлень багатьом людям з усього світу одночасно (в режимі реального часу).

Голосове спілкування і відео конференції – надає можливість двом і більше користувачам чути і бачити один одного.

Протокол передачі файлів (File Transfer Protocol, FTP) — дає можливість абоненту обмінюватися файлами з будь-яким комп'ютером мережі. Установивши зв'язок з віддаленим комп'ютером, користувач може скопіювати файл з віддаленого комп'ютера на свій, або скопіювати файл з свого комп'ютера на віддалений.

Остання версія: 2 квітень 2012, понеділок, 21:36