Протоколи передачі інформації

Незалежно від платформ, операційних систем, комп’ютери в Інтернеті прекрасно «спілкуються» один з одним. Це можливо завдяки тому, що вони послуговуються однаковими правилами  передавання даних – протоколом TCP/IP.

TCP/IP - скорочення від Transmission Control Protocol/Internet Protocol (Протокол керування передачею/Протокол Інтернет). Набір (сімейство) протоколів для передачі даних між комп'ютерами, об'єднаними в мережу. Назва походить від двох ключових протоколів з цього набору: TCP і IP.

TCP забезпечує надійний зв’язок між комп’ютерами й керує передавання даних. Протокол TCP поділяє інформацію на порції – пакети, кожному з яких надає номер для правильного відновлення інформації під час одержання.

Протокол IP додає до кожного пакета службову інформацію з адресами відправників і одержувачів, забезпечуючи доставку всіх пакетів одержувачеві. Окремі пакети можуть подорожувати різними шляхами Інтернету та дістатися до одержувача в будь-якому порядку та дістатися до одержувача в будь-якому порядку. По надходженні всіх пакетів протокол TCP розміщує їх один за одним і забезпечує складання повідомлення. Якщо деякі пакети загубилися – протокол TCP розв’язує й цю проблему.

Кожна служба Інтернету використовує свій протокол, але всі вони своїй роботі спираються на використання TCP/IP.

HTTP - скорочення від Hyper Text Transfer Protocol (протокол пересилки гіпертексту). Це протокол служби WWW. Застосовується для доступу до гіпертекстових документів. Тобто до Web-сторінок, які створені за допомогою мови гіпертекстової розмітки HTML (HyperText Markup Language).

FTP - скорочення від File Transfer Protocol (протокол передачі файлів). Застосовується для роботи з файлами.

SMTP - скорочення від Simple Mail Transfer Protocol (простий протокол передачі пошти). Протокол передачі вихідних повідомлень електронної пошти. З його допомогою повідомлення відправляються від користувача на сервер вихідної пошти (SMTP-сервер) і пересилаються далі між поштовими серверами.

POP3 - Post Office Protocol 3 (Протокол поштового відділення 3-ї версії). Протокол прийому вхідних повідомлень електронної пошти. З його допомогою надійшли (вхідні) повідомлення електронної пошти доставляються з сервера вхідної пошти (POP3-сервер) на комп'ютер користувача.

IMAP - Internet Message Access Protocol (протокол доступу до повідомлень в Інтернеті). Вдосконалений протокол для прийому вхідних повідомлень електронної пошти. Відрізняється від РОРЗ тим, що дозволяє користувачеві працювати з IMAP-сервером як з жорстким диском свого комп'ютера: створювати на ньому папки, переміщати і копіювати сполучення між папками, переміщувати або копіювати повідомлення на свій комп'ютер.

Остання версія: 2 квітень 2012, понеділок, 11:26