Неорганічні речовини

4 Неорганічні речовини

Неоргані́чна речовина́ — 1) у хімії є сукупним поняттям для термінів «неорганічна сполука»[1] та проста речовина. В межах ряду інших дисциплін (геології, екології (environmental science)) має інше значення — 2) хімічні речовини не рослинного і не тваринного походження, а також речовини до складу яких входить одна або декілька неорганічних сполук. З точки зору хімії останнє значення рівноцінне суміші неорганічних речовин.

Різночитання має місце через неоднозначний переклад слова «речовина» англійською. У випадку перекладу «substance» значення слова «речовина» збігається зі значенням слова «сполука», у випадку ж слова «matter» — зі значенням «матерії», «фізичного тіла», (не плутати з укр. терміном матерія), будь-чого, що не є полем.[2]

Вивченню властивостей неорганічних речовин присвячена неорганічна хімія.

Початково поділ на органічні та неогранічні речовини склався за ознакою походження: органічними вважалися речовини, які зустрічаються в живих організмах. Вважалося, що органічні речовини неможливо утворити з неорганічних. Однак, з розвитком хімії вдалося синтезувати органічні речовини з тих, які традиційно вважалися неорганічними, а тому в основі сучасного визначення органічної речовини закледено присутність у їхньому складі атомів хімічного елемента Карбону. Неорганічними вважаються також деякі сполуки Карбону, такі як, наприклад, вуглекислий газ CO2, чадний газ CO, карбонатна кислота та її солі.