Гіпертекстові документи і гіперпосилання. Веб-сторінки, веб-сайти, веб-портали. Браузер, основні об’єкти головного вікна та їх призначення

3 Вибір системи кодування

Вибір системи кодування під час перегляду веб-сторінок

Інколи при відкритті веб-сторінок з українськими чи російськими текстами можна зачити незрозумілий набір символів. Це відбувається тоді, коли веб-сторінці створювалась за допомогою однієї таблиці кодування символів, а веб-браузер налаштований на роботу з іншою таблицею кодування.
Таблиця кодування символів — це таблиця, в якій кожному символу (буквам різних алфавітів, цифрам, розділовим знакам і деяким іншим символам) ставиться у відповідність певний двійковий код, з яким і працює комп'ютер.
Таких таблиць на сьогодні використовується досить багато. У них буквам латинського алфавіту, цифрам, розділовим знакам обов'язково відповідають однакові коди, а от буквам національних алфавітів можуть відповідати різні коди.
Тому, якщо ми бачимо на сторінці незрозумілий набір символів, потрібно змінити таблицю кодування, на роботу з якою налаштований браузер. Після цього сторінка набуде звичного вигляду.

Для автоматичного визначення відповідної системи кодування слід:
1. Установити вказівник на пункт Кодування меню Вигляд
2. У меню, що відкрилося, установити вказівник на пункт Автовизначення
3. У меню, що відкрилося, вибрати команду Українське
Звертаємо вашу увагу! Якщо автоматично визначити систему кодування не вдається, ви можете підібрати її вручну. Для цього слід вибрати пункт Кодування меню Вигляд та вибрати одну із запропонованих таблиць кодування.
Запам'ятайте, що при створенні веб-сторінок з українськими або російськими текстами найчастіше використовують такі таблиці кодування:
Unicode  (англ— універсальний код); Кирилиця.