Гіпертекстові документи і гіперпосилання. Веб-сторінки, веб-сайти, веб-портали. Браузер, основні об’єкти головного вікна та їх призначення

1 Основні поняття WWW

Основні поняття WWW

Гіпертекст — це текстовий документ, у якому містяться посилання на інші документи чи інші фрагменти цього ж документа — гіпертекстові посилання.
Термін гіпертекст був уведений американським філософом Тедом Нельсоном у 1965 р.
Гіпертекстове посилання (гіперпосилання) — це об'єкт у документі, за допомогою якого можна перейти до іншого фрагмента цього ж документа або до іншого документа.
Гіперпосиланням може бути фрагмент тексту або графічне зображення. Зазвичай, гіперпосилання виділяються кольором або підкресленням. При підведенні до гіперпосилань вказівника він набуває вигляду скриншот. Якщо вибрати гіперпосилання, то відбудеться перехід до іншого місця в цьому ж документі чи до іншого документа.
Вам уже доводилося бачити або працювати з гіпертекстами у повсякденному житті, їх містять тлумачні словники, в яких указується, звідки взято певну інформацію, це коментарі та виноски в книгах тощо.
Служба WWW працює за технологією клієнт-сервер. її основу утворюють мільйони веб-серверів мережі Інтернет, що розташовані по всьому світу.
Нагадуємо, що і називають як комп'ютер, так і програмне забезпечення, що працює на цьому комп'ютері.
Веб-сервер — це програма, яка працює на підключеному до мережі комп'ютері та:
• отримує по мережі запит від клієнта;
• знаходить відповідний файл;
• відправляє мережею знайдений файл до комп'ютера, який здійснив запит.
Протокол, що використовується службою WWW, називається НТТР (англ. — протокол передачі гіпертексту). Цей протокол також розробив Тім БернерсЛі. Програмне забезпечення відповідно до цього протоколу обробляє гіперпосилання, виконує пошук та передавання документів клієнту.
Служба World WideWeb нагадує бібліотеку, яка має велику кількість книг, а кожна з книг складається з окремих електронних документів особливого вигляду, які називаються веб-документами або веб-сторінками
Веб-сторінка - це електронний документ, який містить текст, графічні зображення, мультимедійні об'єкти, гіперпосилання та спеціальні команди форматування.

Веб-сторінки створюються за допомогою мов: HTML i XHTML. Кожна Веб-сторінка має URL-адресу. Веб-сторінки об'єднують у сайти. Сукупність веб-документів, що об'єднані за деякою ознакою (адресою веб-сервера, темою, належністю організації або конкретній людині), називають веб-сайтом (англ — місце), або просто сайтом.
Кожен сайт має сторінку, яка, як правило, описує призначення даного сайта і містить гіперпосилання на різні його розділи. Останнім часом використовується поняття Інтернет-портал.
Інтернет-портал (англ. - головний вхід, ворота) — це веб-сайт, що надає користувачеві Інтернету в рамках одного веб-сайта різні послуги, такі як пошта, пошук, новини, форуми, обговорення, голосування тощо. На порталі зібрані посилання на інші сайти, зазвичай об'єднані однією темою, наприклад, Вам, мабуть, відомий освітній шкільний Інтернет-портал. Це вітчизняний Інтернет-ресурс, за допомогою якого учні можуть поспілкуватися з цікавими співрозмовниками, взяти участь у Міжнародних освітніх програмах, знайти відповіді на серйозні чи дотепні запитання, отримати нові знання або пограти в ігри. Крім того, дає можливість вільного доступу до інформації і спілкування дітям, які не мають через певні обставини можливості навчатися у звичайних школах.