Гіпертекстові документи і гіперпосилання. Веб-сторінки, веб-сайти, веб-портали. Браузер, основні об’єкти головного вікна та їх призначення

2 Запуск веб-браузера

Запуск веб-браузера
Користувачі про свою роботу у Всесвітній павутині говорять як про навігацію, або веб-серфінг
Навігація в інтернеті — це перехід з однієї веб-сторінки до іншої для пошуку певної інформації.
Для навігації мережею на комп'ютері встановлюється спеціальна програма-клієнт, яка називається веб-браузер, або веб-наглядач
Сьогодні найбільш популярними є браузери Internet Explorer, Моzillа. Internet Explorer розповсюджується як частина OC Windows, а Mozilla та Ореrа — безкоштовно.
Розглянемо роботу з веб-браузерами на прикладі Mozilla Firefox. Україномовну версію цього браузера ви можете скопіювати на свій комп'ютер із сайту.
Запустити браузер можна кількома способами:
 • у меню Пуск  вибрати Моzilla FireFox
• за допомогою ярлика на Робочому столі;
• вибрати кнопку Моzilla FireFox на панелі швидкого запуску. 

При запуску Моzilla FireFox відкривається програмне вікно. Веб-сторінка, яка відображається у вікні браузера, називається поточною. Програмне вікно містить усі елементи, характерні для Windows-програм. Розглянемо основні об'єкти програмного вікна браузера та їх призначення.
Для переходу на іншу сторінку можна вибрати гіпериосилання на поточній сторінці. Нова сторінка відкриється в цій же області перегляду веб-сторінок і стане поточною.
Перейти на іншу сторінку можна також і за допомогою контекстного меню посилання.
Звертаємо вашу увагу: при виборі команди Відкрити посилання в новому вікні автоматично запуститься браузер, у робочому вікні якого буде розміщена нова сторінка. При виборі команди Відкрити посилання в новій вкладці нова сторінка відкриється в цьому ж робочому вікні, але в новій вкладці.
Перейти на потрібну сторінку можна також за допомогою списку переглянутих веб-сторінок. Для цього слід відкрити список посилань за допомогою кнопки, що розташована праворуч від кнопки Назад і , та вибрати потрібне посилання. Аналогічний список можна відкрити і для кнопки Вперед на одну сторінку.

Налаштування програмного вікна веб-браузера

Зовнішній вигляд програмного вікна можна змінити. Зокрема, можна додати нові панелі інструментів. Список усіх панелей інструментів можна побачити, якщо в меню установити вказівник на пункт Панелі інструментів. Для відкриття панелі інструментів слід встановити позначку прапорця біля назви потрібної панелі.

Для цього слід:
1. Вибрати команду Налаштування панелі інструментів підменю панелі інструментів мені Вигляд
2. У вікні, що відкрилося, вибрати потрібні елементи керування 

Для того, щоб задати домашню сторінку, слід:
1. Вибрати команду Налаштування меню Інструменти
2. У вікні Налаштування , що відкрилося, вибрати вкладку Головна
3. Відкрити меню за допомогою кнопки, що розташована праворуч від поля При запуску Firefox
та вибрати значення Показувати домашню сторінку
4. Вести URL-адресу веб-сторінки в поле Домашня сторінка
5. Вибрати кнопку ОК