Сила Ампера

Магнітне поле. Сила Ампера. Сила Лоренца

 

Магнетне поле - це особлива форма матеріальної взаємодії. Воно виникає : 1) між рухомими зарядженими частинками, 2) між провідниками зі струмом, 3) між струмом і рухомим зарядом. Магнетне поле - одна з форм електромагнетного поля. Завжди, коли існує змінне електричне поле, виникає й магнетне поле. Магнетне поле, характеристики якого не змінюються з часом, називається стаціонарним. Силовою характеристикою магнетного поля є вектор індукції магнетного поля  . За напрям вектора магнетної індукції в місці розташування вільної маленької рамки зі струмом беруть напрям перпендикуляра до рамки. Останній визначають напрямом руху свердлика (правого гвинта), який потрібно обертати в напрямі струму в рамці.

Правило свердлика: якщо рукоятку свердлика з правою різьбою обертати за напрямком струму в рамці, то напрям вектора  збігається з напрямком руху свердлика. Напрям вектора магнетної індукції  збігається з напрямком осі магнетної стрілки в полі (від південного полюса до північного) (Рис. 42).

Графічно магнiтне поле зображають лініями магнетної індукції, дотичні до яких збігаються з напрямом вектора магнетної індукції в даній точці. Лінії магнетної індукції завжди замкнуті на відміну від ліній електростатичного поля, які починаються і закінчуються на зарядах. Такі поля називають вихровими.

На прямолінійний провідник зі струмом в магнетному полі діє сила,

перпендикулярна до напрямку струму і вектора магнетної індукції (сила Ампера)

В - індукція поля, І - сила струму в провіднику, l - довжина провідника, α - кут між провідником і напрямом вектора магнетної індукції. Напрям сили Ампера визначають за правилом лівої руки: якщо розташувати ліву руку так, щоб силові лінії магнетного поля входили в долоню, а чотири випрямлені пальці вказували напрямок струму, то відігнутий на 90 великий палець покаже напрям сили Ампера (Рис.43).

Провідники зі струмом одного напрямку притягаються, різного напрямку відштовхуються. Сили взаємодії двох провідників із струмом визначається за формулою

,

де  - довжина провідника, I1I2 - відповідні струми, d - відстань між провідниками, μ0 = 4π·10-7 Гн/м, μ- магнетна стала,μ - магнетна проникність середовища: - показує в скільки разів вектор магнетної індукції в однорідному середовищі більший за вектор магнетної індукції у вакуумі. На заряджену частинку у магнетному полі, яка рухається зі швидкістю , діє сила Лоренца

,

де q - заряд частинки,  - швидкість частинки, ? - кут між вектором швидкості і вектором магнетної індукції.

Напрям сили Лоренца визначається за правилом лівої руки, яке справджується для руху позитивних заряджених частинок. Для негативних - напрям струму вважається протилежним напряму їх руху.

Сила Лоренца завжди перпендикулярна до швидкості частинки, тому вона не виконує роботи.

Якщо частинка влітає в електричне поле під кутом ?:

1. α = 0

В цьому випадку частинка рухається по інерції (= const) (Рис.4).

2. α = 900

B = const, то частинка описує коло (Рис.45).

Період обертання зарядженої частинки

3. a < 90°

Швидкість частинки напрямлена під кутом α до магнетного поля. Під дією сили Лоренца частинка рухається по гвинтовій лінії (Рис.46).

h - крок спіралі.

, де Т - період обертання. 

Остання версія: 17 червень 2015, середа, 11:21