Закріплення вивченного з розділу "Харчування підлітка"
Закріплюємо знання
Пригадай вивчене
В повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода.
Для підлітків перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту. Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними. Дуже корисним для організму дітей та підлітків є біле м’ясо птахів (грудинка), як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру. Телятина та нежирна свинина відіграє важливу роль у кровотворенні (зокрема, його вживання рекомендують при недокрів’ї як джерело заліза). Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа.
Чому ж баланс такий важливий?
А тому, що жоден продукт не містить повного набору поживних речовин, необхідних організму. В збалансований раціон має входити різноманітна їжа.
Орієнтовний розпорядок харчування учнів може бути таким:
v - сніданок – 7.30 – 8.00,
v - другий сніданок – 11.00 – 11.30 (у школі на великій перерві),
v - обід – 14.00 – 15.00,
v - підвечірок – 17.00 – 17.30,
v - вечеря – 19.30 – 20.00 (вечеряти за 2год. до сну).
3.Основні групи продуктів.
Здорове харчування передбачає збалансований вміст п’яти груп продуктів у денному раціоні:
хліб та інші злаки, картопля,
фрукти та овочі,
молоко та молочні продукти,
м’ясо, риба,
продукти, які містять жири та продукти, які містять цукор.
Дай відповідь
Ми живемо для того щоб їсти?