Глосарій




Всі розділи

Веб-сторінка:  1  2  (Наступна)
  ВСЕ

ДАТИ

1945 р.

1945 р. - входження Закарпаття до складу УРСР.

квітень 1945 р. - Україна - співзасновниця Організації Об"єднаних Націй (ООН)

1946 р.

березень 1946 р. - "саморозпуск" Української греко-католицької церкви (УГКЦ)

1946 - 1947 рр. - голод в Україні

1947 р.

квітень - липень 1947 р. - проведення польською владою операції "Вісла"

ПЕРСОНАЛІЇ

Гончар Олесь

Гончар Олесь – український прозаїк, публіцист, громадський і політичний діяч, учасник Великої Вітчизняної війни, голова правління Спілки письменників України, автор трилогії «Прапороносці», романів «Тронка», «Собор» (1968р.) тощо.

Сліпий Йосип


Сліпий Йосип український церковний діяч, ректор Львівської духовної семінарії, патріарх УГКЦ, звинувачений у «ворожій діяльності проти УРСР» і засуджений до 8 років ув’язнення (1945 р.), звільнений з ув’язнення й висланий за межі СРСР завдяки виступам відомих політичних діячів країн світу на його захист (1963р.).

Сосюра Володимир

Сосюра Володимир - український письменник, поет-лірик, автор понад 40 збірок поезій, широких епічних віршованих полотен (поем), роману «Третя Рота», козак Армії УНР.

ПОНЯТТЯ ТА ТЕРМІНИ

Відбудова

Відбудова — процес відновлення зруйнованого війною промислового потенціалу, соціально-культурної сфери, повернення населення до мирного життя

Ждановщина

Ждановщина — система заходів радянського керівництва, пов’язаних з ім’ям секретаря ЦК ВКП(б) О. Жданова, що мали на меті відновлення ідеологічного контролю над суспільством.

Лисенківщина

Лисенківщина — період в біологічній науці й практиці, пов’язаний із проявом культу особи президента ВАСГНІЛ академіка Т. Лисенка, що виявилося в переслідуванні інакомислення в галузі сільгоспнауки, гоніннями на вчених-генетиків

Операція "Вісла"

Операція «Вісла» — примусове виселення українців, що проживали у прикордонних з УРСР районах Холмщини та Лемківщини, на Захід і Північ Польщі в 1947 р.

Веб-сторінка:  1  2  (Наступна)
  ВСЕ