Глобальна мережа Інтернет

5 Підключення до Інтернету

Підключення до Інтернету

Для підключення до Інтернету потрібно скористатися послугами спеціальної організації провайдера — (англ. — постачальник). Користувач укладає з провайдером договір про надання послуг щодо підключення до Інтернету та користування певними службами мережі. Він одержує від провайдера ім'я користувача і пароль для підключення до Інтернету.
У розпорядженні провайдера є один або кілька потужних серверів. При підключенні .до Інтернету відбувається з'єднання комп'ютера-користувача з сервером доступу, який перевіряє правильність уведення імені користувача і пароля, наявність оплати послуг, після чого надає доступ до відповідних ресурсів Інтернету.
Існує багато організацій, які надають провайдерські послуги. Вибираючи конкретного провайдера, потрібно враховувати: надійність зв'язку, тобто здатність передавати дані без зривів, помилок і втрат; швидкість передачі даних; і думку людей, які вже користуються або користувалися послугами цього провайдера: вартість послуг. 
Для підключення до Інтернету комп'ютер користувача повинен мати спеціальний пристрій — модем (модулятор- демодулятор). Тип і принципи роботи цього пристрою залежать він способу підключення комп'ютера користувача до мережі Інтернет.

Такими способами можуть бути:
•    звичайні телефонні лінії; 
•    спеціальні виділені лінії;
•     засоби радіозв'язку;
•    засоби супутникового зв'язку. 
Модем перетворює цифрові сигнали від комп'ютера на сигнали, вид яких залежить від способу підключення до мережі Інтернет. Коли сигнал надходить на інший комп'ютер мережі, підключений до нього модем виконує зворотне перетворення.
Перший модем у 1979 р. випустила американська компанія Науes Microcomputer Products. Він забезпечував передавання даних зі швидкістю 300 біт/с. Сучасні модеми і лінії передач можуть здійснювати передавання даних у мільйони разів швидше.
Підключитися до Інтернету можна не тільки за допомогою персонального комп'ютера, а й мобільного телефону, кишенькового персонального комп'ютера (КПК), ноутбука тощо. Мобільність підключення до Інтернету забезпечують засоби радіо- та супутникового зв'язку.
Переважна більшість сучасних мобільних телефонів дозволяють отримувати дані, які спеціально підготовлені для перегляду на маленьких екранах. Таким чином можна дізнатися про погоду, переглянути новини, зробити переклад окремих слів з іноземної мови на українську, перевірити та відправити повідомлення електронною поштою тощо.
На вокзалах, у багатьох готелях, кафе, публічних бібліотеках світу організовані точки доступу до Інтернету з використанням засобів і технології — однієї з технологій бездротового зв'язку. Найбільші виробники пасажирських літаків, наприклад, американська компанія Воеіng та європейський консорціум Аіrbus встановлюють на своїх авіалайнерах обладнання, що забезпечує доступ до Інтернету безпосередньо в повітрі.