Глобальна мережа Інтернет

3 Адресація в Інтернеті

Кожний комп'ютер у мережі Інтернет має адресу, за якою його можна знайти.
ІР-адреса складається з чотирьох цілих чисел від 0 до 255, розділених крапкою, такий спосіб у мережі можна надати адресу понад 1 млрд комп'ютерів. Наприклад: 212.111.193.189;   80.91.181.83;   207.46.19.254.
Деякі комп'ютери, що відіграють важливу роль у мережі (сервери провайдерів, пошу¬кові сервери, маршрутизатори та ін.), мають і ІР-адреси. Постійні ІР-адреси можуть надаватися і комп'ютерам звичайних користувачів, які додатково оплатили цю послугу у провайдера. Інші комп'ютери одержують тимчасову ІР-адресу, яка діє тільки під час роботи в мережі і змінюється при кожному новому сеансі зв'язку.
ІР-адреса складається з чисел, тому що з нею працюють комп'ютери. Але в такому вигляді вона складна для запам'ятовування людиною. Тому були введені доменні імена. Доменне ім”я складається зі слів або їх скорочень, які розділені крапками на окремі блоки. Оскільки слова і скорочення мають певний смисл, їх легше запам'ятати. Доменні імена унікальні, в Інтернеті немає двох однакових доменних імен у певній доменній зоні.
Кожному доменному імені відповідає єдина ІР-адреса.

Система доменних імен — це система, що дозволяє перетворювати доменні імена в ІР-адреси.
Домен (англ. — область, зона) — це зона в системі доменних імен Інтернету, яка виділена певній країні, організації чи іншому об'єкту. Домени верхнього рівня бувають географічні й адміністративні.
Для того, щоб звернутися до конкретного ресурсу (файлу) у мережі Інтернет, потрібно знати не тільки ІР-адресу комп'ютера або доменне ім'я, а й шлях до потрібного файлу. Для цього використовують URL-адресу.

URL-адреса складається з трьох частин :
• ім'я протоколу, що використовується для доступу до ресурсу;
• доменне ім'я;
• шлях до файлу та його ім'я.
Ім'я протоколу: // Доменне ім'я / шлях до файлу та його ім'я
Звертаємо вашу увагу: в URL-адресі ім'я протоколу відділяється від доменного імені двокрапкою (усміхаюсь та двома скісними рисками (//), а шлях до файлу та його ім'я слідують після однієї скісної риски (/).