Повчальний характер притч Сковороди

"Бджола i Шершень", "Собака i Вовк"
Найвидатнiша постать у культурному i лiтературному життi Украïни XVIII ст. - Г. Сковорода. Як поет i байкар, вiн привертав увагу освiчених кiл до простолюду, звеличував уселюдськi цiнностi села, утверджував прiоритет етики в повсякденному життi, повчав шанувати особистiсть за ïï духовними, моральними якостями, а не за соцiальним i майновим становищем, уславлював людину розумну, наголошував на визначальнiй ролi досвiду в людському життi, переконував, що найнадiйнiшим джерелом добробуту людини є ïï праця, "чесне ремесло", пропагував iдею "сродноï працi".
Так у байцi "Бджола i Шершень" автор пiдносить моральне значення працi як основного чинника оздоровлення життя. Твiр спрямований проти помiщикiв i панiв, якi самi не працюють, а живуть за рахунок трудового люду. В алегоричному образi Шершня Сковорода узагальнює тих людей, якi
"живуть крадiжкою чужого
i народженi на те тiльки,
щоб ïсти, пити i таке iнше".
А Бджола - "се символ мудроï людини, яка у природженому дiлi трудиться".
Автор доводить, що кожен повинен трудитися i вiд цього мати задоволення:
Веселiсть серця - життя
для людини - i не тямлять,
що природжене дiло є для
неï найсолодша втiха.
Також Сковорода високо цiнував дружбу мiж людьми як вияв найвищоï духовностi i моральних чеснот у ïх стосунках.
У байках "Собака i Вовк" фiлософ розкриває моральнi витоки дружби: незлобливiсть, великодушнiсть, милосердя, справедливiсть i розумнiсть. Справжня дружба робить людей щасливими (так, як Левкон i Фiрiдам). А той, хто заздрить або "набивається" у друзi, той завжди отримає облизня.
I рiд, i багатство, i чин,
i спорiднення, i тiлеснi
принади, й науки не спроможнi утвердити дружбу.
Лише серця, думками єдинi,
й однакова чеснiсть людяних душ, що у двох чи трьох
тiлах живуть, - ось де
справжня любов i єднiсть...
Як бачимо, Сковорода довiв, однiєю з важливих передумов дружби є єднiсть уподобань i занять, яким присвячує себе людина. Подiбнiсть душ i моральнi чесноти вiн ставить на перше мiсце у дружнiй прихильностi i симпатiях однiєï людини до iншоï.
Отже, твори видатного байкаря є повчальними, бо доводять нам, що без працi i дружби неможливе життя.

Подякувати Помилка?

Дочати пiзнiше / подiлитися