Електронне урядування
Форма входу
Категорії розділу
Еомлогія (комп'ютинг) [4]
Електронні документи [2]
Захист інформації [2]
Комп'ютер та здоров'я [5]
Надійність та комп'ютерні технології [0]
Пошук
Наше опитування
Оцініть важливість е-урядування для України
Всього відповідей: 144
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вівторок, 23.04.2024, 04:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Каталог статей
Головна » Статті » Комп'ютерні технології » Комп'ютер та здоров'я

Чи шкідлива технологія Wi-fi для дітей?

Чи шкідлива технологія Wi-fi для дітей?

Ця тема обговорювалась на робочій зустрічі Асоціації учасників ринку безпровідних мереж передачі даних в Інституті гігієни і медичної екології ім. Марзєєва, де обговорювалася тема впровадження мобільних комп'ютерів і безпровідного зв'язку в середніх школах. Основне завдання було знайти компромісне варіанти впровадження нових мобільних технологій в середніх школах України з врахуванням санітарних норм, що діяли.
Асоціацією були представлені матеріали з відкритих джерел про проведення досліджень впливу Wi-fi на здоров'ї людей в університеті (Великобританія) Ноттінгемському, Британському Агентстві охорони здоров'я, Королівській академії інженерних наук і ін. (приведені в документальній телепрограмі "Бі-Бі-Сі Панорама", тема: "Чи небезпечні мережі Wi-fi?").
Учені підтверджують, що немає жодних свідоцтв того, що безпровідне інтернет-содіненіє негативно впливає на здоров'ї людей. Проте, автори документальної телепрограми Б-б-си "Панорама" з'ясували, що рівень радіації в зоні безпровідного інтернету (мережі wi-fi) в одній з британських шкіл втричі перевершує випромінювання від щогли стільникової телефонії.
Навіть цей рівень в 600 разів нижчий за той ліміт, який вважається безпечним, проте спори про те, чи впливає wi-fi на здоров'ї, все ж ведуться. "Навряд чи wi-fi є яким би то не було ризиком для людини, - говорить професор Лоурі Чалліс з Ноттінгемського університету, що очолює один з комітетів програми досліджень мобільних телекомунікацій і здоров'я. - Звичайне опромінення в зоні мережі wi-fi дуже низько: передавачі малопотужні і знаходяться на певному видаленні від тіла".
"В деяких випадках, проте, вони можуть бути і поряд з тілом, - додає професор Чалліс, - наприклад, коли людина тримає лептоп на колінах. І моя особиста точка зору така, що нам слід учити дітей ставити комп'ютер на стіл, а не на коліна - так само, як ми учимо їх не говорити довго по мобільному телефону".
Голова британського Агентства охорони здоров'я Уїльям Стюарт ще в 2002 році рекомендував уряду прийняти заходи до того, аби промінь найбільш інтенсивного сигналу від щогл мобільної телефонії не проходив по території шкіл, якщо на це не дають згоду керівництво самої школи і батьки дітей, що вчаться в ній.
Тим часом експерт в області медичної фізики професор Малколм Сперрін сумнівається в тому, що безпровідні інтернет-мережі можуть бути небезпечні. "У технології wi-fi використовуються радіохвилі дуже низької інтенсивності, - пояснив він в інтерв'ю Б-б-си. - По довжині хвилі вони аналогічні тим, що застосовуються в побутових мікрохвильових печах, але рівень радіації у них в 100 тисяч разів менше, ніж в мікрохвильових печей".
А само Агентство охорони здоров'я відзначає: людина, яка проведе в зоні дії wi-fi цілий рік, опроміниться приблизно такою ж кількістю радіохвиль, як при 20-хвилинній розмові по мобільному телефону.
"Радіохвилі (wi-fi) і інші види неіонізуючої радіації - невід'ємна частина нашого життя вже впродовж століття або навіть більше, і якщо вони надавали б негативний ефект на здоров'ї, ми б його вже відмітили, - говорить професор Сперрін. - Дослідження в цій області все ще ведуться, причому ведуться провідними центрами багатьох країн, але все говорить про те, що інтенсивність опромінення wi-fi набагато нижча за ті ліміти, за якими може бути ризик для здоров'я людей".
Проте професор Олле Йоханссон з шведського Каролінська заявив в інтерв'ю "Панорамі", що є багато задокументованих випадків, що свідчать про негативні наслідки низької радіації на хромосомному рівні.
А професор Генрі Лай з Вашингтонського університету, думка якого теж наводиться в "Панорамі", вказує, що аналогічним чином на організм впливає і wi-fi. В результаті 2-3 тисяч досліджень, проведених в цій сфері за останніх 30 років, додає він, учені розділилися приблизно порівну: половина вважає, що наслідки існують, інші - що ні.
Проте професор Уїлл Стюарт з Королівської академії інженерних наук наполягає на тому, що має рацію друга половина. "Наука вивчає безпеку мобільного зв'язку ось вже довгі роки, і переважна більшість свідоцтв вказують на те, що турбуватися, загалом, не про що, - говорить він. - Що стосується wi-fi, то хоча ці пристрої діють в декілька іншому частотному діапазоні, чим мобільні телефони, вони теж працюють на низькому рівні і до того ж на набагато меншій відстані".
"Додайте до цього, що wi-fi-передатчики часто закріплені на стіні, так що проблеми не існує в принципі, - додає професор Стюарт. - Я не говорю про те, що вся електромагнітна радіація виключно нешкідлива - сонячне світло, наприклад, є істотною загрозою ракового захворювання; отже якщо ви користуєтеся лептопом на пляжі, робіть це в тіні".
За словами Олега Собольова, виконавчого директора Асоціації, впровадженню нетбуков і ноутбуків в школах із застосуванням Wi-fi заважають ті, що діють в Україні сьогодні санітарні норми і рекомендації.
"Наприклад, в них нічого не сказано про Wi-fi. Крім того, згідно з нормами, монітор має бути відокремлений від екрану (ноутбук, таким чином, не личить). Розмір матриці екрану, завіряють чиновники, має бути від 13 до 15 дюймів (хоча в нормах цих цифр, що діють, ми не знайшли). Для того, щоб почати упроваджувати Wi-fi в школах, необхідно провести дослідження впливу його на здоров'ї школярів приблизно протягом 3-х років (досліди на тваринах, натурні випробування і ін.) і витратити на це чималі засоби, яких в державному бюджеті доки не передбачено", - говорить Собольов.
Вочевидь, що для прискорення процесу ухвалення рішення необхідно використовувати світовий досвід вживання мобільних (безпровідних) технологій в школах. На сьогоднішній день "двері в школи закриті", згідно з нормами, навіть для так званих "електронних підручників". Хоча днями і був представлений перший український електронний підручник, що є відрадним фактом.
"З одному сторони, ми, як громадська організація, розуміємо, що здоров'я дітей - найважливіший для нас критерій в ухваленні рішення про впровадження нових технологій в освіті. Але також виразно ми розуміємо, що без впровадження нових технологій в освіті нашій країні не стати конкурентоздатною на світовому ринку. Адже всі прекрасно розуміють, що ми постійно користуємося мобільним зв'язком, який, згідно із законами фізики, набагато сильніше робить вплив на людину, чим малопотужна технологія Wi-fi з дуже обмеженим радіусом дії. А екран мобільного телефону або смарфона, яким діти часто сьогодні користуються, набагато менше розміру матриці типового нетбука. На наш погляд, тут треба шукати компромісний варіант!" - уклав експерт.
За матеріалами сайту http://www.broadband.org.ua

Джерело: http://www.broadband.org.ua
Категорія: Комп'ютер та здоров'я | Додав: Petrosem (22.09.2010) | Автор: PetroSem
Переглядів: 6171 | Теги: комп'ютер, шкода здоров'ю. екологія | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Усі права захищені. Copyright Шпига П.С. © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz